top of page

SALİH AMEL

SALİH AMEL NEDİR ?

Salih amel oldukça geniş kapsamlı bir kavramdır. İslam dinine göre insanın hem kendisine hem de topluma faydalı olmak amacıyla yaptığı her güzel iş ve davranış salih amel olarak nitelendirilir. Örneğin yoksullara yardım etmek, çevreyi temiz tutmak; okul, hastane, cami, çeşme gibi toplum yararına yapılar inşa etmek birer salih ameldir. Dinimizde namaz, oruç, hac, zekât vb. ibadetleri yerine getirmek de salih amel olarak kabul edilir.

İslam dini çalışmayı da salih amel olarak değerlendirir. İnsanın çalışıp üretken olmasını, geçimini kendi emeği ile kazanmasını emreder. Okuyup araştırmasını, yeni bilgiler edinmesini ve kendini geliştirmesini öğütler. Dinimiz çalışmayı, salih amel işlemeyi, güzel ve yararlı davranışlarda bulunmayı ibadet olarak değerlendirir.

Yüce Allah Kur’an’da insanları salih amel işlemeye, iyilik yapmaya, güzel davranışlarda bulunmaya yönlendirmektedir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan bir ayet mealinde Yüce Allah, “İman edip salih ameller işleyenlere gelince, halkın en hayırlısı onlardır.”26 buyurarak salih amel işleyenleri övmektedir. Başka bir ayet mealinde ise Rabb’imiz, salih amel işleyen kimseleri ahirette ödüllendireceğini şöyle belirtmektedir: “İman eden ve yararlı işler yapanları, içinde ebedî kalmak üzere, zemininden ırmaklar akan cennetlere koyacağız. Allah (bu söylenenleri) hak bir söz olarak vadetti. Söz verme ve onu tutma bakımından kim Allah’tan daha doğru olabilir!” O hâlde bizler de dinimizin buyruklarına uyalım. Daima iyi, güzel ve faydalı davranışlarda bulunalım. Çalışkan ve üretken olmayı ilke edinelim. Dinimizde her türlü salih amelin ibadet olarak değerlendirildiğini bilelim.

Slayt İçin:

Video İçin:

bottom of page